siempre solo un poco de todo

Idag är det ingen vanlig dag, för idag är det valdag här i Spanien.

Det mesta pekar på att det blir byte av regering. Många hoppas på att Partido Popular (PP) med Mariano Rajoy i spetsen ska kunna lösa finanskrisen och arbetslösheten här i Spanien bättre än än Partido Socialista (PSOE) som suttit vid makten under den senaste mandatperioden.
Själv vet jag faktiskt inte, jag har försökt att studera de båda partiernas politik, tittade på debatten mellan de kandidaterna för PP och PSOE (som är de två största partierna)- Rajoy och Rubalcaba - Cara a cara men jag kan inte riktigt avgöra vad som skulle vara bäst för Spaniens ekonomi. Det blir väl till att vänta och se.

Men jag har lite annat för mig denna söndag än att bara följa valet. Imorgon blir det ännu en examen, denna gång i Kemi. Förra veckan var det tre stycken och veckan efter veckan som kommer nu har jag tre till. Andledningen till denna anstormning av prov är en utbytesresa till Holland som ska göras i början av december då en ganska stor del av eleverna i min årskurs är borta en vecka, vilket omöjliggör prov under den veckan. Så den närmsta tiden blir det ganska många examen rätt tätt.

Igår hade vi konsert med Maestro Lupi på teatro Reina Sofía här i Benavente. Denna konsert är en av årets viktigaste för orkestern, den kallas Concierto de Santa Cecilia efter helgonet Cecilia som bland annat är helgon över kyrkomusiken och firas 22 november (här i Spanien har varje dag ett helgon i stället för ett namn). Efter konserten hade vi en middag med hela orkestern på en restaurang en bit utanför staden. Mycket trevigt var det. Konserten blev filmad och ska sändas på lokaltv imorgon kväll. Ska bli spännande att se :)

Länk till artikel om konserten:http://www.laopiniondezamora.es/benavente/2011/11/20/santa-cecilia-chulapa/560215.html
Maestro Lupis hemsida: http://www.bandamaestrolupi.com/

Nu blir det mer plugg och så lite tagg inför El Rey León på torsdag och sedan träffen i Madrid i helgen med de andra svenska utbytesstudenterna.

¡Chao!


Kommentarer
Postat av: Annan svensk

Skillnaden mellan pp och psoe är att psoe har ett mer humant program, de vill precis som socialisterna i sverige få med alla och inte bara de rika. pp kommer lyfta landet ekonomiskt, så att det blir mer som i USA så generellt sätt kommer landet se "bättre" ut även fast det fattiga kommer bli fattigare. PP är ett väldigt konservativt parti. PP ska ta bort vissa rättigheter för homosexuella, försvåra för abort, privatisera nästintill allt och försvåra åtkomsten för dagen-efterpiller (för att nämna lite av deras program). En viktig detalj är spaniens val 2008 där zapatero (psoe) vann efter att pp (rajoy) ljugit om attentatet i madrid två dagar innan (de skyllde på ETA för att inte få skit för att de varit med i irak-kriget, det var nämligen ett attentat relaterat till dt). psoe kan egentligen inte beskyllas för ekonomikrisen men det är sant att de har gjort mycket fel också! jaah det var lite info om de två partierna :) hoppas att du tyckte att rätt vunnit!

2011-11-22 @ 16:58:16
Postat av: Alice

Hej annan svensk! Tack för informationen, jag förstår vad du menar och som sagt vet jag inte. Först och främst är det en väldigt komplicerad situation, det är precis som nästan alltid annars i livet inte bara dåligt på ena sidan och bra på den andra. PSOEs politik skapar nog bättre livsvillkor och jämnställdhet, vilket är väldigt viktigt. Dessutom är det många punkter på PPs partiprogram som jag inte håller med om, men som du själv nämnde kommer PP bättre lyfta landet ekonomiskt än PSOE, vilket är anledningen till att de vann ;)

2011-11-23 @ 22:38:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0