3 minuter över tolv

Snart 3 veckor i Spanien - två veckor i skolan. Allt flyter väl på nästan som vardag snart.
Lexikonet är en kär vän.


en del av Benavente :D


Internet is Back!

Internet är tillbaka, eller vi fick tillbaka det i torsdags, nå nu slipper man leta upp en bar eller dyl med gratis wifi :)

Igår var det den årliga löpartävlingen här i Morales. Folk i åldrarna 2 till 67 sprang olika sträckor från 50 m till 7 km. Jag kände att 7 km i upp- och nerförsbacke (det är så terrängen är här i byn, mycket upp, mycket ner) var lite väl mycket kanske, men det var folk som tog sig runt den banan.

På kvällen följde jag med Laura in till Benavente där vi åt middag tillsammans med några av Lauras vänner hemma hos en av dessa. Mycket trevligt, även om konversationerna blev nån slags blandning av engelska och spanska - spanglish, typ. De visade också upp oväntade kunskaper i svenska och sjöng "Ja må du leva" och "Min hatt den har tre kanter" för mig. Anledningen till detta är att de ju har träffat de andra utbytesstudenterna från Sverige som har varit hos familjen Posado. Vida förra året och Veronica året innan dess. Det var väldigt trevligt som sagt, spanjorer är ju så öppna och trevliga till skillnad från oss svenskar, som man säger, synd bara att det kanske inte blir så många fler gånger jag träffar dem, eftersom nästan alla skulle börja på universitetet i antingen Zamora, León eller Salamanca i typ morgon.

I Spanien börjar man nämligen universitetet när man är 18 (om man klarar el Bachillerato - gymnasiet, utan att gå om ett år, vilket är ganska vanligt) Dessutom är det sällan som man tar ett sabbatsår och jobbar/reser/övrigt som man kan hitta på. Har ju både sina för- och nackdelar det där, man vet ju kanske alltid vad man vill göra i resten av sitt liv när man är 18. Dessutom måste man betala, mycket för att studera på universitetet, så man drar ju sig kanske från att byta bana sen i framtiden eftersom utbildning kostar. Å andra sidan är det väldigt svårt att få jobb som ung i Spanien. Arbetslösheten bland unga ligger på 45,7% 2011, mot Sveriges 22,9% (faktaärinformation)

Appropå universitetet så håller Laura precis på att packa ihop sina väskor för att om någon timme resa till Zamora där studierna till sjuksköterska (Enfermería) börjar imorgon. Då blir jag helt ensam i huset, eller aja... ni fattar, eftersom Adrián för tillfället jobbar i León.

Tack och hej
leverpastej

och på den tionde dagen.

Internet i huset har varit utslaget sedan ett blixoväder i lördags. Så anledningen till att jag inte laddat upp något inlägg på nästan en vecka, är inte bara för att jag är seg... Aja, sitter på en bar (vilket är lika med ett kafé i Sverige) med gratis wifi. Hoppas internet kommer tillbaka snart ;)

Senaste veckan har i alla fall varit trevlig. Denna helgen var det ju som sagt en fyrdagars fiesta (fre-mån) här i Morales. Och som många säkert vet, har spanjorerna en annan syn på tid. Man slutar ju inte festa vid 2. Man börjar. Nae, kanske inte riktigt så var det, men trevligt var det. Jag, Laura och Christina kom som Lady Gaga (...)på andra plats i maskeradtävlingen och kammade hem 10 € var :D

Skolan går väl sådär. Eller egntligen borde man ju säga att det går ändå ganska hyfsat, jag har i de flesta fall i alla fall en aning om vad läraren säger. Enklast är egentligen de naturvetenskapliga ämnena, eftersom orden där ofta liknar de svenska orden (elektron=élektron, helium=helio, atom=átomo osv...) Lengua Castellano y Literatura (spanska och litteratur) är ett lite klurigare ämne kan man ju lugnt säga. Inte bara för att jag bara har läst spanska i 5 år, läraren pratar ju inte lite fort heller... Blir nog ingen 10:a i slutbetyg där.

Vill bara tacka folket i min klass(som nog ändå knappast kommer läsa detta) för att de ändå orkar med mig, eftersom de i 4 av 5 fall får ett ¿qué? när de försöker säga mig något så långsamt och tydligt de kan.
Tack tack tack :D

Imorgon ska jag få en rundtur i Benavente och så blir det spellektion eftersom bandet Maestro Lupi erbjuder gratis spellektioner för alla sina medlemmar :D

Miercoles, 14 de Septiembre

Jag, Laura och Cristina åkte in till Benavente på förmiddagen idag för att skaffa lite maskeradgrejer inför la fiesta som kommer vara här i Morales del Rey denna helgen. Morales (del Rey) är byn där familjen Posades bor, det är en by på runt 500 invånare som ligger 12 km utanför Benavente. Familjen består av 5 personer; föräldrarna Elsina(Elsa) och Joaquin (som även jobbar som filosofilärare på skolan där jag kommer gå), Adrián, 23; Laura, 19 och morfar Domingo.

Imorgon börjar skolan. Ska gå på en skola i Benavente som heter Instituto de Educación Secundaria los Sacues. I Spanien läser man bara två år på gymnasiet, el Bachillerato, innan man börjar på universitetet, dessutom är det vanligare att man fortsätter direkt till universitetet efter gymnasiet. Inga sabbatsår här inte. Aja, ska bli trevligt att få se skolan och så, även om man är lite nervös.

Nu blir det middag och sedan förflyttar jag mig nog mot sängen :)


Hace mucho calor

Jajamän. Varmt var det här. Laura (dottern i värdfamiljen) sa att det vanligtvis inte är såhär varmt i september. 32 grader utomhus och molnfri himmel. Skönt att skolan inte börjar förrän på torsdag. Har skaffat en spansk mobil och spanskt mobilnummer, ska skaffa ett tuenti-konto med, så att jag verkligen kan socialisera mig med spanjorerna. Ikväll blir det repetition med orkestern Maestro Lupi, där även Laura spelar. Trevligt, trevligt.


piscina = pool :D

Så bar det av

Gick upp kvart över fem i morse. Jag och familjen sov på hotell i Malmö, så det var bara att sätta sig i bilen och köra till Kastrup. (Eller bli körd egentligen)

Väl framme på Kastrup blev det incheckning av diverse bagage(23kg väska + ett eufonium, som faktiskt klarade färden utan en skråma) innan jag kunde gå förbi alla 1000 taxfree-butiker och hoppa på planet. Flygingen gick bra, men trodde först inte att jag skulle hinna med bussen till Benavente, eftersom planet var 30 min sent, men det gjorde jag ju! Slapp vänta på Madrids busshållplats i 3h :)
Trevligt varmt är det ju här nere med, runt 27-30 c, så man ska ju inte klaga.

Väl framme i Benavente blev det socialt på en gång. Åkte direkt från busshållplatsen till en fest där jag fick träffa några vänner till familjen. Sedan blev det iväg och spela tennis innan jag äntligen fick se huset där jag ska bo de närmaste 10 månaderna. Mycket fint är det, och familjen är trevlig med :) Joaquin, Elsina, Laura och Adrián. Mer presentation av dem kommer så småningom.




Fin utsikt var det i alla fall från  min sittplats. Bilden till höger är över Spanien.

Åh, en blogg (?)

För nästan 10 månader sen sökte jag till Internationella Programkontorets ettårsprogram. Jag hade bestämt mig för att jag ville studera ett år utomlands, och Spanien kändes som ett tja, bra val, eftersom jag läst spanska i närmare 5 år.

Efter flera långa telefonsamtal med IPK och en otroligt nervös intervju i Malmö fick jag till slut reda på att jag var antagen. Jag drog en djup suck av lättnad, eftersom jag oroat mig att de inte velat skicka iväg mig pga min unga ålder. (elever i 2:an prioriteras före dem i 1:an, och jag var dessutom ett år yngre än de andra i min årskurs) Sen bar det av till Stockholm och informationsmöte där vi fick lära oss att det kommer vara jättekul, men vi kommer antagligen må skit också. Woho! Träffade även andra ungdomar so skulle till Spanien och även en kille som varit där var med och berättade om sina upplevelser. Efter några timmars möte bar det iväg hemåt igen med huvudet fullproppat av information. Nu var det igång på allvar.

Sen började det hela. Kontakta skolan hemma - hur gör jag med ej avslutade kurser? Skaffa försäkring, hålla en dialog med värdfamiljen, kontakta csn om alla möjliga olika sorters bidrag, boka flygbiljett, kolla upp resväg och mycket, mycket mer. Avresedatum bestämt till 11 september.

Idag: 9 september. Har packat väskan, vägt väskan packat om. Det är svårt att få ner allt när man bara har tillåtelse att packa 23 kg. Eufoniet är nerpackat (ett stort blänkande instrument - googlable) bara handbagaget kvar. Åker till Malmö imorgon för att sova där en natt, så sista kvällen i Växjö spenderades med familjen, fredagsmys och tacos, mums. Kom på att jag borde starta den där bloggen som jag tänkte skapat förra söndagen, så att jag kunde bloggat lite om förberedelserna inför resan. Aja, nu är den uppe i alla fall.

Sista dagen med klassen idag, i alla fall på ett år, mycket avsked, många kramar.



Recept på hejdå-fika, gott gott :)

Ingredienser:

225 g smör
3 ägg
4,5 dl strösocker
4,5 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
1 dl mjölk

Glasyr:
100g smör
2 msk kakao
4-5 dl florsocker
vatten eller kallt kaffe

Gör såhär:
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en plåt med höga kanter eller lägg i bakplåtspapper, ca 40x30 cm med minst 3 cm kant.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
Tillsätt bakpulver, kakao och vaniljsocker och blanda ihop.
Tillsätt sedan mjöl, mjölk och smöret (som du smält).
Häll ut och bred ut smeten i formen, grädda i nedre delen av ugnen ca 10-15 min.
Låt sedan kakan svalna under bakduk medan du gör glasyren.

Glasyr:
smält smöret, tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en jämn smet.
Bred sedan ut glasyren över kakan medan den fortfarande är varm.

Låt glasyren stelna och skär sedan upp kakan i lämpligt stora bitar.


RSS 2.0