Internet is Back!

Internet är tillbaka, eller vi fick tillbaka det i torsdags, nå nu slipper man leta upp en bar eller dyl med gratis wifi :)

Igår var det den årliga löpartävlingen här i Morales. Folk i åldrarna 2 till 67 sprang olika sträckor från 50 m till 7 km. Jag kände att 7 km i upp- och nerförsbacke (det är så terrängen är här i byn, mycket upp, mycket ner) var lite väl mycket kanske, men det var folk som tog sig runt den banan.

På kvällen följde jag med Laura in till Benavente där vi åt middag tillsammans med några av Lauras vänner hemma hos en av dessa. Mycket trevligt, även om konversationerna blev nån slags blandning av engelska och spanska - spanglish, typ. De visade också upp oväntade kunskaper i svenska och sjöng "Ja må du leva" och "Min hatt den har tre kanter" för mig. Anledningen till detta är att de ju har träffat de andra utbytesstudenterna från Sverige som har varit hos familjen Posado. Vida förra året och Veronica året innan dess. Det var väldigt trevligt som sagt, spanjorer är ju så öppna och trevliga till skillnad från oss svenskar, som man säger, synd bara att det kanske inte blir så många fler gånger jag träffar dem, eftersom nästan alla skulle börja på universitetet i antingen Zamora, León eller Salamanca i typ morgon.

I Spanien börjar man nämligen universitetet när man är 18 (om man klarar el Bachillerato - gymnasiet, utan att gå om ett år, vilket är ganska vanligt) Dessutom är det sällan som man tar ett sabbatsår och jobbar/reser/övrigt som man kan hitta på. Har ju både sina för- och nackdelar det där, man vet ju kanske alltid vad man vill göra i resten av sitt liv när man är 18. Dessutom måste man betala, mycket för att studera på universitetet, så man drar ju sig kanske från att byta bana sen i framtiden eftersom utbildning kostar. Å andra sidan är det väldigt svårt att få jobb som ung i Spanien. Arbetslösheten bland unga ligger på 45,7% 2011, mot Sveriges 22,9% (faktaärinformation)

Appropå universitetet så håller Laura precis på att packa ihop sina väskor för att om någon timme resa till Zamora där studierna till sjuksköterska (Enfermería) börjar imorgon. Då blir jag helt ensam i huset, eller aja... ni fattar, eftersom Adrián för tillfället jobbar i León.

Tack och hej
leverpastej

Kommentarer
Postat av: Josse the 1 and only Ahlgren

Nämen vad roligt att du ska blogga Alice! :) Nu har jag ju något att göra det närmaste året! Wohooo! :)



//Jossssooo

2011-09-25 @ 19:13:53
Postat av: MUTCF (klura ut den, du!)

Håller fullständigt med ovanstående talare, kommer att bli kul att följa din vistelse :) Kul att höra att du har det bra (y)

2011-09-25 @ 20:24:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0